Sdružení uklidilo rozhlednu

27 srpna, 2012

Ve čtvrtek 23. 8. 2012 se sešli členové a příznivci občanského sdružení Živé Brno, aby uklidili kolem rozhledny na kopci Ostrá horka v brněnských Soběšicích. Životnímu prostředí prospěla očista okolí rozhledny od prázdných lahví, obalů od jídla a dalšího odpadu, kterého se v keřích na soběšickém kopci nacházelo požehnaně. Přes hodinu trvalo necelé desítce aktivistů nasbírat několik igelitových pytlů plných odpadu.

„Z akce mám velmi dobrý pocit“, říká Jakub Solař, tiskový mluvčí sdružení Živé Brno. Podle Solaře stačí jen velmi málo, aby lidé udělali něco pro své životní prostředí. „Stačila hodinka práce a hned to kolem rozhledny vypadá lépe“, dodal Solař. Sdružení se podle něj chce obdobným aktivitám věnovat dále a poukazovat zejména na to, že lidé by se měli více starat o své okolí a že stačí jen velmi málo pro postupnou kultivaci životního prostředí kolem nás.

Kopec Ostrá horka byl již v roce 1759 vybrán jako nejsevernější místo trigonometrické sítě zakládané v oblasti vídeňského poledníku. Základním bodem se stala kopule jezuitské kaple sv. Kříže, která byla v roce 1784 zbořena. Dnes ji připomíná malý památník pod jehož kamenem je osazen stabilizační kámen vůbec prvního trigonometrického bodu na dnešním území ČR. Rozhledna na Ostré horce slouží veřejnosti od roku 2008.

Napsat komentář